Photo diary: Mayka og Julia Rio i NYC - Intro


  Har du set lidt for mange afsnit af TV-serien "Venner"? Har du ønsket dig en Supreme-cap? Eller har du bare haft internet på et eller andet tidspunkt i dit liv? Hvis ja, så elsker du givetvis allerede New York, for langt de fleste populærkulturelle fænomener har på den eller anden måde en vis tilknytning til vores alles "favorit-apple". Her på MAG har vi besluttet os for at sende Mayka og Julia Rio af sted, så de kan berette om det fantastiske liv i NYC.

  I de kommende uger vil filmskaberen og fotografen Simon Lundgren (også kendt som graffitimaleren Tom Cruiser og kunstneren New Abisko) følge dem, når de farer vild i Williamsburg, spiser soulfood i Harlem, fester i Brooklyn, propper sig med hotdogs på Coney Island og laver alt det andet, som man ser i de kendte film, og som man synger om i de forskellige sange.

  - Man føler, at det er her, det sker!
  Energien, tempoet og vrimlen af artister og kunstnere, fortsætter Mayka. Det er ganske enkelt en perfekt by, når man ønsker at hente inspiration. Man føler virkelig, at det høje energiniveau nærmest sitrer i luften.

  - Det er følelsen af at gå rundt i en by, hvor man aldrig ved, hvad der venter rundt om hjørnet, tilføjer Julia.

  Hvordan føler I jer inspireret af den amerikanske kultur?

  - Som drømmer føler man sig særligt velkommen i byen, og det føles som om, at de unge artister og kunstnere står sammen. Der er mange "open jams" og flere forskellige måder, hvorpå man som ung artist kan slå igennem. Måden, hvorpå musik, kunst og dans smelter sammen, føles meget levende. Det er måske derfor, at det var i netop NYC, at denne bevægelse slog igennem i 1980'erne. The golden years, når det kommer til graffiti, beatbox, breakdance, hiphop etc. Det er REAL.

  Begge piger er enige om, at det især er streetkulturen og den "åbne følelse", der er det tiltrækkende moment ved byen.
  - Det er NYC, som de største nordiske byer forsøger at efterligne her og nu, når det kommer til blockpartys, festivaler, open performances og battles med mere.

  Mayka: Jeg får altid så megen inspiration til nye sange og tekster, når jeg er ude at rejse, så jeg kommer til at være bevæbnet med en notesblok.

  Julia: Og al den gadekunst i Brooklyn! Jeg er helt vild med det - og skønt, at man får lov til at lave det lige her!

  Mayka: Tænk på alle de musikscener, hvor man kan nyde koncerter hver aften, og det er alt lige fra små intime singer/songwriter-gigs til de store house DJ-sets samt spontane shows i parken. Der er ligeledes mange pladeselskaber i de områder, hvor de store mængder af artister fra alle mulige kulturer holder til.

  Pigerne taler om, hvor stort det er med rawfood, yoga, farmers markets samt second hand og konstaterer, at det er fedt med en så "bevidst livsstil".
  - Hele denne her vej med personlig udvikling, new age-kultur og "follow your dreams”-ånden er vildt inspirerende.

  Hvilke artister eller kunstnere fra NYC har påvirket jer allermest?

  Julia: Mange af hiphop-artisterne fra den gamle skole, f.eks. A Tribe Called Quest, De La Soul og Run DMC. Jeg er blevet meget inspireret af deres tøjstil og deres legesyge udtryk i mine kollektioner (blandede farvekombinationer med skøre mønstre). Det samme gælder film som Beat Street og Wild Style.

  Mayka: Generelt er det house-kulturen. Sikke tidligt, de var ude med DJ's og dansegulv. Men mange af mine favoritforfattere og forelæsere holder også til i netop New York.

  Hvilke bydele bør man besøge?

  - Williamsburg, Greenwich Village, Bushwick, Manhattan, China Town, Little Italy, Bronx osv. Man bør jo se alle de klassiske områder! Men skal vi være helt ærlige, så er vi overhovedet ikke prof på området. Vi tager rundt på må og få og farer nok lidt vild. Vi sidder gerne og diskuterer, hvem af os der rent faktisk har den værste stedsans. Vi kommer begge til at stå med næsen helt ind i et gigantisk kort, som er vendt forkert... Som en sand turist. Det bliver derfor nok noget med at spørge os frem og se, hvor vi havner. Livet er et eventyr med nul stedsans.

  Hvad kan vi forvente at se i rejsedagbogen?

  - Ting, der er i overensstemmelse med den lokale kultur: spontanitet. Øjeblikke, hvor vi hænger ud i Brooklyn, gadekunst, inspirerende miljøer, alle de store streetwear-butikker, tid i parkerne, smart tøj, akavede forsøg på at posere, klubliv, strandture til New Jersey Shore og alle de andre eventyr, som vi nu finder på. Simon har snakket om noget med amerikansk fodbold, men lad os nu se, hvordan det kommer til at gå.

  MAYKA
  Mayka hedder egentlig Maja Edelbring og arbejder som DJ, artist og radiovært. Hun har jobs rundt om i verden, og hun er et etableret navn på den svenske klubscene. Hun er kendt for sit elektroniske radioshow "Musikguiden", og hendes DJ-sets indeholder alt fra musik fra 1990'erne til Electro House og Trap.

  Mayka er herudover den ene halvdel af den nystartede electro-pop-duo Death Team, som udgiver deres album i begyndelsen af 2015.
  Netop nu tilbringer hun størstedelen af sin tid i studiet, hvor hun er ved at indspille det nye materiale.

  Hun har tidligere været DJ-support for internationale artister såsom Justice, The Magician, Mord Fustang og Breakbot for blot at nævne nogle få eksempler. På hendes CV finder man også optrædener på Dans Dakar, tre år i træk, samt en sommerturné sammen med Alina Devecerski med stop på bl.a. Peace & Love, Hultsfredsfestivalen og Storsjöyran.

  Maykas single ”Birds” er blevet spillet ganske ofte på svensk radio, og i januar 2013 blev hun nomineret til den svenske pris, P3 Guld, i kategorien "Best Dance" sammen med Swedish House Mafia og Alesso.
  JULIA RIO
  Julia Rio (Julia Riordan) er en 22 årig modeskaber, der har rødder i de värmländske skove, men som nu er bosat i Stockholm. Hun skaber ren magi på hendes hånddrevne strikkemaskine, hvor hun fremstiller alt fra huer til sommerlige pandebånd samt designertøj. Hun forgylder desuden gaden med hendes farvestrålende strikgraffiti.

  Sammen med hendes kreative kollektiv Femtastic & Hoopdiggas planlægger hun endnu en bedrift - nemlig at kombinere håndværk, gadekunst og musik, der vil få uendeligt mange muligheder for at blomstre.

  I efteråret 2013 flyttede Julia til England for at begynde sine studier på London College of Fashion. Da hun havde udført sine første strikgraffiti - som en drilsk teenager - i Londons gader, kunne hun slet ikke holde op igen. Hun har siden da dekoreret vægge samt "garn-bombet" Urban Outfitters i Stockholm, udsmykket skoven på Öland Roots og er netop kommet hjem fra Sliema Street Art Festival på Malta, hvor hun var blevet inviteret som en af de mange internationale kunstnere.

  Julia har flere ting i sigte på verdensplan. Hun vil bl.a. forsøge at rette op på graffitiens dårlige image, idet den ofte forbindes med hærværk og unge fyre, der lusker rundt om natten. Ved at anvende et så kvindeligt udtryk som strik i et mandsdomineret miljø vil Julia forsøge at tage denne unikke street art-kultur op på et helt nyt niveau.

  I foråret har hun været aktuel med huer/pandebånd til FATTA-kampagnen, og hun har lanceret en forårskollektion sammen med Beyond Rio, der er inspireret af 1980'ernes glade hiphop-stil og Sydamerika.

  Tags: #mayka #juliario #newyork #nyc #traveldiary

  Log ind

  Har du ingen konto? Skab en ny!
  Eller
  Glemt din adgangskode?