Krønike: Punkproblematikken af Ramon Calvo


  Når scenen domineres af mænd, rækker bevidsthed ikke hele vejen.
  Er punken virkelig åben for alle?

  Jeg blev personligt tiltrukket af - foruden det musikalske udtryk - at man selv kunne gøre noget. Scenen, som bandet stod på, hvis den da eksisterede, var ikke en skillelinje mellem dem og tilskuerne, for blandt publikum fandtes der nemlig andre bands, fanzine-skribenter, fotografer, distrofolk, grafikere og andre, som var med til at skabe ”gør det selv-ånden” og diversiteten inden for punken.

  I begyndelsen var jeg opslugt af alle indtryk, af drivkraften, sveden og viljen til at skabe sit eget. Jeg er i bund og grund en ret naiv type, der ser det gode i folk, og, at jeg i begyndelsen ikke så noget negativt inden for punkscenen, var således ikke overraskende. Efter nogle år som punker begyndte jeg derimod at få et lidt anderledes syn på tingene. Dels kunne jeg ikke identificere mig med specielt mange, og dels så jeg nu, at jeg tidligere var modtagelig for alt, eftersom jeg var mand og følte, at scenen talte til mig.

  Forstå mig ret; i teorien er punkscenen åben for alle, men den er og har altid været mandsdomineret. Af hvide mænd. Præcis som den barske virkelighed, som punkscenen står i kontrast til, når den gang på gang vælger at sparke opad. Af og til føles det som om, at vi tror, at bevidsthed er det eneste, der spiller en rolle, og at man derefter ikke behøver at arbejde for den forandring, man gerne vil se. Det er desværre ikke så enkelt, og vi bliver derfor nødt til at sige fra og selv sørge for, at vi ikke blot bliver et spejlbillede af alle de problemer og ”ismer”, som vi alle påstår at være imod. Den gamle devise om at ”talk the talk and walk the walk” er mindst lige så sand, som da den blev ytret for første gang.

  Det er tid for os alle til at tage en alvorlig diskussion om vores fælles scene og lytte til dem, der af en eller anden grund føler sig udenfor. Bevidsthed tager os kun et stykke af vejen, resten af rejsen må vi tage på egen hånd sammen med viljen til at ville forandre.

  Laura Jane Grace / Against Me!
  Patricia Elmqvist / Slöa Knivar


  Tags: #ramoncalvo #punk #lukinzine

  Log ind

  Har du ingen konto? Skab en ny!
  Eller
  Glemt din adgangskode?